#, Eskilerin Bilgeliği - Francis Bacon
Bir deneme kitabı olduğundan uzun bir giriş yazmaya gerek görmüyorum. Francis Bacon, bu kitabında geçmişteki mitolojilerden (hepsi değilse çoğu Yunan mitolojisinden) yola çıkarak, o zamanların (yazar kitabı 1906 yılında yazmış) siyasi, ahlaki ve kültürel durumunu felsefi olarak eleştirmiştir.
3. Kikloplar ya da Dehşetin Bakanları
Mitoloji her zaman okumaktan hoşlandığım konulardan biri olmuştur. Halkların tarihlerindeki folklor kültürleri de okuduğum her seferinde beni etkilemeyi başarmıştır. Bunlardan ziyade bu kitap hem mitolojiden bahsediyor, hem de bu mitolojinin kendi zamanındaki örneklerinden bahsediyordu.
Fabllarda olduğu gibi bir şeyi okuduktan sonra arkasında yatan belli bir anlamı aramak ve bulmak, eğer neye baktığını bilmiyorsan ve yazar da olabildiğince gizlice mesaj vermeye çalışmışsa, zordur. Mitoloji de benim için böyleydi. Bazen arkalarında anlam veya nasihat bulabiliyordum, bazen sadece hikaye gibiydi. Bacon'ın bu kitabını okuduktan sonra mitolojiye artık daha farklı bakacağımı söylemek abartı olmaz.
Beni asıl etkileyen, kitabın yazıldığı 1906'dan beri, hatta mitolojinin oluştuğu o eski zamanlardan beri, insanlar arası etkileşimin/yaşanan olayların ne kadar da değişmediğiydi. "Kassandra ya da Kehanet" ve "Tayfun ya da Asi" bölümlerini bu dediğime örnek gösterebiliriz. Günümüzde de yaşanan olayların burada yazanlardan hiçbir farkı yok. "Prometheus ya da İnsanın Durumu" da çok beğendiğim bir bölümdü.
Yorumlar
Yorum Gönder